ONDERHOUD EN INSTALLATIE INSTRUCTIES

ANDERSEN gebruikt de best mogelijke materialen voor elk specifiek onderdeel van de lier. Daarbij worden de onderdelen met hoge nauwkeurigheid fabriceert en met grote zorg geassembleerd. Hierdoor is het slechts nodig de lieren elke 2 jaar te openen, schoon te maken, en in te vetten. Indien de lieren onder zwaardere omstandigheden gebruikt worden, zoals racen, chartervaart of wereldomzeiling, raden wij aan het onderhoud elk jaar te doen.

Enkele tips met betrekking op het onderhoud en de installatie van uw ANDERSEN lieren:

  • Wij raden u met klem aan alleen ANDERSEN lierenvet te gebruiken voor het smeren van uw lieren. ANDERSEN LIERENVET is een hoog kwaliteit silicone/teflon synthetisch vet. De meeste andere vetsoorten zijn NIET geschikt voor het smeren van lieren. Het gebruiken van een verkeerde vetsoort kan resulteren in het falen van de lier, waardoor de bediener en anderen gewond kunnen raken. 
  • De veertjes die de pallen naar buiten houden moeten elke 2 jaar vervangen worden Alle onderdelen die nodig zijn voor de onderhoudswerkzaamheden zitten in de Service Sets .
  • Indien de lierhendel niet wordt gebruikt terwijl de lier onder belasting staat, raden wij uit veiligheidsoverweging aan de lierhendel uit de lier te halen
  • Om de het correct functioneren van het self-tailing mechanisme te garanderen dient u alleen de aangeraden lijndiktes te gebruiken. Indien u de lier gebruikt om aan te meren, gebruik dan NOOIT het self-tailing mechanisme, aangezien meerlijn vaak dikker zijn als de maximaal toegestane lijndikte. Het self-tailing mechanisme zal dan uit zijn verband worden gedrukt en beschadigen.
  • Zorg er ook voor dat de self-tailing arm correct gepositioneerd is. Deze positie bepaalt nl. waar de afvoerschoot van de lier terecht komt. Wij raden aan de self-tailing arm te richten in het grijze gebied. De 12ST en de 28ST hebben een vaste positie van de self-tailing arm. Het is bij deze lieren dan ook uiterst belangrijk de positie te bepalen voordat de montagegaten geboord worden. Alle andere modellen hebben de mogelijkheid om de self-tailing arm achteraf te roteren om een zo goed mogelijke positie te verkrijgen. 

 

  • Voor het correct functioneren van de lier is het belangrijk dat de aansnijhoek van de lijn tussen de 3 en 8 graden bedraagt. (zie tekening) 
Indien u geen onderhoud of installatie handleiding bij uw ANDERSEN lier gekregen heeft kunt u op de desbetreffende onderstaande lier klikken voor een uitvoeringe uitleg.
Installatie en onderhouds instructies 12ST

12ST

Installatie en onderhouds instructies 28ST

28ST

Installatie en onderhouds instructies 40ST

40ST

Installatie en onderhouds instructies 46ST

46ST

Installatie en onderhouds instructies 52ST

52ST

Installatie en onderhouds instructies 58ST en 62ST

58/62ST

Installatie en onderhouds instructies 68ST en 72ST

68/72ST